![]() XHost |
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink. |
|
Proteinele, lipidele și glucidele din alimente asigură aportul caloric necesar organismului pentru dezvoltare normală și întreținerea vieții. Acoperirea nevoilor calorice trebuie să se facă cu 13 - 18% pe seama proteinelor, 30 -50% prin lipide și 50 - 55% prin glucide. Conform datelor comitetului de experți ai O.M.S. pentru o alimentație bună, cantitatea de calorii adusă organismului prin alimente trebuie să scadă cu vârsta, astfel: cu 3% pentru fiecare 10 ani între 25-45 ani, cu 7,5% la fiecare 10 ani între 45-65 ani și cu 10% peste 65 ani, astfel că între 65 și 70 ani un bărbat are nevoie de cca. 2400 calorii/zi iar o femeie de 2100 calorii/ zi. Indiferent de vârstă, necesarul zilnic de proteine este de 1 -1,5 grame pentru fiecare kg. de greutate corporală. La copii, consumul de proteine trebuie să fie mai mare, cca. 1,5 - 2 grame pentru fiecare kg. de greutate corporală. Lipidele trebuie să aducă organismului cca 70 -80 grame/zi, jumătate din acestea trebuind să fie de origine vegetală iar glucidele maxim 50% din aportul calori zilnic. Totodată, cantitatea de zahăr zilnică din alimentație nu trebuie să depășească 50 grame, indiferent sub ce formă sunt preluate de organism. Pentru copii este necesar pentru asigurarea necesarului de proteine de a fi consumate alimente cu valoare biologică mare: lapte, carne de vită, pește, pasăre, albuș de ou. O alimentație bună pentru menținerea unei sănătăți normale, neafectată de greșelile de alimentație, se face eliminând următoarele alimente: carne grasă, pește gras, mezeluri, conserve, afumături, organe, gălbenușuri de ouă, untură, seu, unt, fasole uscată, alune, migdale, arahide, smochine, curmale, pepene galben, lapte integral, brânzeturi grase,smântâna, toate băuturile alcoolice, cacao, cafea naturală. O atenție deosbită trebuie acordată consumului de sare, un aport zilnic mare de sare ducând de cele mai multe ori la dereglări serioase în sănătate, din care cel mai des întâlnită este hipertensiunea arterială. Un consum normal de sare nu trebuie să depășească 10 g./zi, luând în calcul toate formele de aport: mâncăruri, pâine, conserve, mezeluri, murături, etc. Trebuie să se rețină că fără nici un aport de sare din afară unele alimente au un conținut bogat în sodiu: carnea, laptele, legumele. Pentru " corectarea" gustului diverselor preparate culinare, este bine să se folosească sarea medicinală sare fără sodiu), dar care nu trebuie fiartă sau prăjită. Folositor pentru organism este asocierea alimentelor consumate, cel puțin la mesele principale, cu legume și fructe, aportul de fibre vegetale, vitamine și minerale al acestora fiind foarte benefice. Vă recomandăm să consultați lista conținutului în vitamine și săruri minerale ale alimentelor.Veți putea să întocmiți propia dvs. dietă cu o alimentație echilibrată care să vă asigure necesarul zilnic. De reținut: persoanele care doresc să slăbească nu trebuie să consume alimente cu un aport mai mare de 700 calorii/zi dar nu se vor neglija vitaminele și sărurile minerale. |